Over het museum

Geschiedenis van het museum

Museum Weesp is oorspronkelijk in 1911 begonnen als Oudheidskamer. Op 28 december 1911 kreeg de bode van het stadhuis, J. Mooy, een bedrag voor het onderhoud van een ruimte die als Oudheidkamer was ingericht. Hier werden voorwerpen getoond die met de geschiedenis van Weesp te maken hebben, zoals het stadszilver, schilderijen en gravures. In het begin kon je deze kamer alleen op afspraak zien.

In 1928 werd voor het eerst een aankoop voor de collectie gedaan: een terrine met citroenen op het deksel. Na een tijd  is de Oudheidskamer door diverse schenkingen en aankopen uitgegroeid tot een museum.

In januari 1974 werd door de gemeenteraad van Weesp de verordening Museumcommissie ingesteld met als doel de verzameling namens de raad te kunnen beheren. Aanleiding was een omvangrijke schenking van Weesper porselein uit het bezit van Baron F. van Heeckeren van Waliën, nazaat van porselein fabrikant Graaf Van Gronsveld. Deze schenking betekende in feite het begin van Museum Weesp.

Het museum is sinds 1999 een geregistreerd museum dat is aangesloten bij de Nederlandse Museumvereniging. Je vindt het museum op de tweede verdieping van het stadhuis in Weesp dat is ontworpen door Jacob Otten Husly en gebouwd tussen 1772 en 1776.

In 2015/2016 is het museum gemoderniseerd en waait er weer een andere wind. Er is een Stichting Vrienden van Museum Weesp in het leven geroepen die Museum Weesp in de breedste zin van het woord ondersteunt. Zowel particuliere vrienden als bedrijfssponsoren zijn bij de Stichting welkom. 

Sinds de fusie met de gemeente Amsterdam in 2022 maakt Museum Weesp onderdeel uit van het Stadsarchief Amsterdam.

Geschiedenis Museum Weesp

Plan uw bezoek

Adres

Nieuwstraat 41
1381 BB Weesp
(020) 254 69 45

Voor openingstijden klik hier.

Volg ons ook Facebook (museuminweesp) en Instagram (museum_weesp), voor nieuwtjes, extra informatie en vragen.

 

Bereikbaarheid

Vanaf NS station Weesp 10 minuten lopen.

Parkeergelegenheid op 5 minuten loopafstand van het museum.

Toegankelijk voor mindervaliden. Hulphonden welkom.