Kopje Weesper porselein

Met steun van het Petra van Maarenfonds van de Vereniging Rembrandt is in 2010 een kopje van Weesper porselein aangekocht. Het Petra van Maarenfonds is bestemd voor het verlenen van steun aan aankopen ten behoeve van het Nederlands openbaar kunstbezit, bij voorkeur in Weesp.

Het kopje met golvende rand, gemaakt in Weesp tussen ruwweg 1760 en 1770, bevat een afbeelding van een in rood geschilderd landschap; een uniek model kop, waarvan geen ander voorbeeld in ons land in openbaar bezit wordt bewaard. Het kopje is gemaakt naar voorbeeld van het Japanse Kakiemon porselein, een vormgeving die voor Weesp onbekend is. Het is wel gemerkt met de twee zwaarden en drie bollen van de Weesper porseleinfabriek.

Rijksmuseum Amsterdam meldde, dat dit kopje van Weesper porselein in Londen zou worden geveild. Het Rijksmuseum wilde zelf niet bieden. Aangezien het kopje uniek is, zou toch een poging moeten worden gedaan om dit object voor het Nederlands kunstbezit te verwerven. De richtprijs van het kopje was tussen de £2500 en 3000; voor het gemeentemuseum een fors bedrag.
Nu bleek, dat het Rijksmuseum Amsterdam in 1962 bij een antiquair te Arnhem een los schoteltje had gekocht, vanwege de bijzondere vorm. Dit schoteltje blijkt nu van hetzelfde servies te zijn als het kopje. Dat maakt het nog unieker.

vereniging-rembrandt-logoVereniging Rembrandt ondersteunde evenwel de aankoop. Onder de vlag van Vereniging Rembrandt bevinden zich verschillende fondsen op naam. Eén daarvan is het Petra van Maarenfonds dat in 2009 werd ingesteld. Dit fonds is een legaat van mevrouw P. S. van Maaren uit Weesp, bestemd voor het verlenen van steun aan aankopen ten behoeve van het Nederlands openbaar kunstbezit, bij voorkeur in Weesp.

Uiteindelijk werd het kopje voor £3120 geveild.

Aankoopjaar:
2010

Periode:
1774-1784

Materiaal:
glazed porcelain

Afmetingen:
(hoogte) 7.5 cm = 3 in.

Collectie:
Gemeentemuseum Weesp

Herkomst:
Bonham's, London, 08/12/2010, Fine European Ceramics, lot 116
2010, Weesp, Gemeentemuseum Weesp, inv. n° P.103

Literatuur:
W.J. Rust, Het Nederlandse Porcelein, Museum Willet-Holthuysen, Amsterdam, 1952
(Auction catalogue), Fine European Ceramics, '17837', Bonhams, London, 08/12/2010, cat. n° 116 (reproduced)

Kop Weesper porselein

Plan uw bezoek

Adres

Nieuwstraat 41
1381 BB Weesp
(0294) 491 245

Volg ons ook op Twitter (@museumweesp) voor nieuwtjes, extra informatie en vragen.

 

Bereikbaarheid

Vanaf NS station Weesp 10 minuten lopen.

Parkeergelegenheid op 5 minuten loopafstand van het museum.

Toegankelijk voor mindervaliden. Hulphonden toegestaan.