Nu te zien

Binnenkort te zien

14 juni tot 28 oktober: Het revolutionaire ontwerp van het stadhuis van Weesp

Bij een bezoek aan Weesp kun je het niet missen: een stadhuis met allure, middenin het centrum van de stad. In Museum Weesp, gevestigd op de tweede etage van het stadhuis, is deze zomer een tentoonstelling over dit prachtige gebouw, zijn beroemde architect en de bijzondere relatie met de stad te zien.

 

Kenmerkende symmetrie, rijk gedecoreerd stukwerk en materialen

Het stadhuis van Weesp is één van de best bewaarde gebouwen in neoclassicistische stijl in Nederland. Opvallend zijn de kenmerkende symmetrie en de luxe uitvoering met fraai gedecoreerde stucwerk en rijke materialen. De architect en stucwerker was Jacob Otten Husly (1738-1796). Naast dit stadhuis ontwierp Husly onder andere ook het stadhuis van Groningen en Felix Meritis in Amsterdam.

 

Stadhuis gefinancierd  door accijnzen van bier en jenever

Sinds 1355 heeft Weesp stadsrechten, en daarmee het recht op een eigen bestuur en rechtspraak. In het huidige stadhuis gebouwd tussen 1772 en 1776, zijn beide functies nog steeds in het interieur terug te vinden.

De opdracht voor de bouw kwam van enkele rijke eigenaren van de Weesper bier- en jeneverbrouwerijen, die tevens zitting hadden in het bestuur van de stad. Eigenlijk was het een enorm  project voor de kleine stad met een patriottische insteek.

 

Toekomstige fusie met Amsterdam

De aandacht voor het stadhuis dit jaar is mede ingegeven door de toekomstige fusie van de stad Weesp met de stad Amsterdam. Per 1 juni 2019 vindt een ambtelijke fusie plaats en de bestuurlijke fusie staat in principe gepland na de volgende verkiezingen in 2022. Amsterdam krijgt er een echte parel bij.

 

De tentoonstelling loopt van 14 juni tot 28 oktober 2019, in het weekend vinden er op vaste tijden rondleidingen plaats door het hele stadhuis.

Originele ontwerptekening van Jacob Otten Husly

Plan uw bezoek

Adres

Nieuwstraat 41
1381 BB Weesp
(0294) 491 245

Volg ons ook op Twitter (@museumweesp) voor nieuwtjes, extra informatie en vragen.

 

Bereikbaarheid

Vanaf NS station Weesp 10 minuten lopen.

Parkeergelegenheid op 5 minuten loopafstand van het museum.

Toegankelijk voor mindervaliden. Hulphonden toegestaan.